2009/12/16

två år snart...

...sedan jag blev vegetarian! Hipp Hipp Hurra!

Har dock lärt mig detta nyligen:

Vad är egentligen "löpe", som det står på ostförpackningen?

Löpe består av slaktprodukter, enzymerna renin; som tas från kalvmagar och pepsin från grismagar. Löpe ingår i nästan all hårdost, andra mejeriprodukter som keso och en del mjukostar.

De maler alltså ner kalvars löpmage (en av deras magar) och utvinner enzymet. Gott va?

Nu kikar jag noga på alla produkter som kan tänkas innehålla ost. Har hittat ett par produkter med sk "vegetabiliskt löpe" (för det går att tillverka ost utan den animaliska ystenzymet).

Fontanas fetaost och Halloumi är fri från kalvmage, likaså Philadelphia, och Västan 10% hårdost (krav). Säg gärna till om ni hittar några mer märken/sorter som är okej.


God Jul allihopa! :)


3 comments:

svärmor said...

Å fy va äckligt med löpe! Låter ju inte direkt som en delikatess. Ska köpa Philadelphia i fortsättningen.
God Jul du med!

Anonymous said...

Hej, även euroshoppers salads ost är utan...och den är troligt god till mat, sedan back in tha days så fanns det hushållsost över 1 kg med vegetabilisk löpe..men det fanns ingen efterfrågan...

Det finns otroligt mycket...men man kan tillverka egen ost om man vill vara säker på att det inte är skit i den :)


kram Ludwig

Mia said...

Jag imponeras av veganer. Att kunna klara av att hitta mat som täcker allt man behöver, det verkar kräva både tid, ork och otroligt engagemang. Lycka till i fortsättningen också! =)