2010/09/03

Fredagsmys!



4D bio, så schnygga. haha!

downtown


Det där med billig kollektivtrafik kunde vi ju glömma! Våran utbildning ligger under "continuing studies", vilket är någon mellanläge mellan komvux och högskola, och det betydde tydligen att vi inte kvalificeras till studentpasset eftersom vi inte tillhör någon union (som man gör om man studerar på högskolan/universitetet). Så det blev att kosta ca 560 kr per person/mån istället.Det positiva var att vi slipper skaffa den kanadensiska hälsoförsäkringen, som vi trodde vi var tvungna till, så det går väl ett ut i slutändan. (uppdatering, enligt Eriks beräkningar blir det att kosta oss en dollar (ca 7 kr) extra i månaden, så det känns okej :) ) Allt detta fick vi reda på vid internationella studenter-kontoret vid Langara college.
Igår for vi ut till Stanley Park och besökte Vancouver Aquarium i det soliga vädret. Det var mysigt att gå om kring och kika på alla möjliga sorters fiskar från amazonas och kanadas västkust, grodor, ormar, ålar, krabbor, sköldpaddor, rockor, sjöstjärnor, maneter, hajar, kajmaner, sjöanemoner, bläckfiskar..ja säkert andra varelser också. De hade även en regnskog där man kunde se ormar, papegojor, fjärilar, ibisar och sköldpaddor.. Vi såg också på delfiner, uttrar, sälar och vitvalar utomhus. De hade även en 4D-film "Planet Earth" som visades i en biograf. Precis som på en 3D visning, så fick man ha på sig fina glasögon för att kunna se djupeffekterna, men det riktigt roliga (och det som gör det till 4D) är ytterligare effekter, tex att det stänkte vatten på en när valarna "kastade sig" i vattnet, att det blåste när man befann sig i luften ovanför simmande delfiner, att hela golvet vibrerade när mängder av sjöstjärnor rasslade fram i high speed (det kändes som om de kröp på en!), att det vibrerade i stolen när något havsdjur (fråga mig inte vilket) sände elektriska stötar), att det kom såpbubblor när fiskstim virvlade runt och det värsta av allt, en stöt i ryggen när havsormar kom simmande emot en! Riktigt kul koncept.
Vad har vi gjort mer? Vi har försökt att storhandla lite, men det är svårt utan bil och två km från affären, så det har mer skett i omgångar. Priserna är ganska lika svenska, vissa varor är billigare som typ djurmat och kattsand (men det behöver ju vi inte här, haha), medan det mesta är lite dyrare. Det är uppfattningen vi fått än så länge ivarjefall, men vi har ju inte handlat så många typer av varor än, att det går att riktigt jämföra. Flingor är ganska dyrt. Vad mer om mat... svårt att hitta annat bröd än typ rostbröd och bagels, bulgur, matvete, fiberpasta och sådana produkter har jag inte hittat än, riktigt smör såsom bregott (hittade sådat smör endast som ett "margarinblock" alltså ej i en plastlåda).. Antar att man kommer få leka detektiv.. Vi köpte en engelsk vegetarisk kokbok igår, så det borde göra det lite lättre att hitta de rätta ingredienserna. Men det är ju inte bara problem, utan det finns ju matvaror här som vi inte har hittat i Sverige. Erik och jag har länge letat efter honey mustard hemma utan resultat, här fann vi det direkt!
Annars så har vi varit lite i downtown och kikat, besökt pacific center (som är ett köpcenter, som kupolen kanske) och åkt ganska mycket buss och sky train.
Idag ska vi först bege oss till svenska konsulatet och rösta, sedan blir det nog att bara ta det lugnt på Granville Island, köpa oss fredagsfika och njuta av det fina vädret längs med kits beach. It's Fridays cos(y)! :D

Länk till lite bilder från akvariet kommer snart.

Kram!

2 comments:

mamma muu said...

Skulle varit kul att vara med på bion.:O)
Trodde det skulle vara lättare och hitta vegmat där. Men som du säger så hittar ni väl mer eftersom. Vad mycket ni har hunnit göra på denna korta tid tycker jag. :O)
Kul att följa era upplevelser, läser även Eriks blogg.
Puss

Nelzon said...

Åh, vilken häftig 3D-bio!! Skulle också ha velat varit med :-D Lycka till med matletandet!